top of page
Writer's pictureJoonas Mustonen

Nilkan kipu, turvotus ja liikerajoite


Nilkan kipu ja turvotus voi johtua monesta eri syystä

Murtumat, traumat ja ylirasitus ovat yleisimmät akuuttia turvotusta ja kipua aiheuttavia tekijöitä. Rakenteellisista tekijöistä osteofyytit eli luupiikit ovat pitkään kehittyneet joko jatkuvien mikrotraumojen tai nivelen tulehduksellisen sairauden myötä.

Pehmytkudosperäiset pinnetilat

Voivat ilmetä eri puolella nilkkaniveltä, mutta yleisimmät sijaitsevat joko nilkan etu- tai takaosalla nivelkapselin sisällä. Pehmytkudosperäisiä pinnetiolja ovat esim. jänteiden tai nivelkapselin vaurioiden jälkitilana kehittynyt kudosten ahtautuminen ja puristuminen nilkan nivelen liikkeen aikana.



Nilkan kipu ja turvotus, nilkan pinnetilat, nilkan kapselin kipu ja nilkan liikerajoite

Nilkan kipu ja pinnetilat


Nilkan aristava liikekipu tai kykemättömyys käyttämään nilkkaa normaalisti voi johtua nilkan pehmytkudospinteestä. Nilkan pinnetilassa jokin kudosrakenne jää pinteeseen ja puristuksiin niveleen sitä käytettäessä. Tyypillistä on, että pinnetilan syntymiseen tarvitaan sekä luisia rakenteellisia että pehmytkudoksien kuten esimerkiksi lihasten, jänteiden tai nivelkapselin poikkeuvuuksia. Yksinkertaisuudessaan nilkan pinteellä tarkoitetaan siis nilkan alueen pehmytkudoksien väliin jäämistä nilkan luisten rakenteiden väliin. Verrattavia samankaltaisia lihaspinteitä esiintyy myös olkapään ja lonkan alueilla. Pinnetilaa voi esiintyä missä päin nilkkaa vain, mutta tyypillisesti ne luokitellaan nilkan etu- ja takapinnetiloiksi, sillä ne ovat yleisimpiä pinteen muodostumispaikkoja. (Lavaery et al. 2016).


Nilkan etuosan pinnetila


Nilkan etupinnetila johtuu yleensä nilkan pehmytkudosrakenteiden puristumisesta sääri-telaluun nivelen väliin nivelen etureunan alueella tyypillisesti nilkan äärikoukistuksen (dorsifleksion) aikana. Pinnetila tunnetaan urheilijoiden keskuudessa, sillä toistuvat mikrotraumat ja iskut johtavat esimerkiksi osteofyyttien eli luupiikkien muodostumiseen nilkan telaluun etuosaan. Telaluun etuosaan tai sääriluun distaaliosaan voi syntyä alkuun ensiksi pieni uudisluusta muodostunut luinen ulkoneva uloke, joka kasvaa lopulta luupiikiksi eli osteofyytiksi jatkuvien mikrotraumojen seurauksena. Luupiikki rajoittaa nilkan luonnollista liikettä, sillä luupiikki aina kolahtaa sääriluuta vasten ennen kuin nilkan telaluu ja sääriluun välinen TC-nivel on ääriasennossa. (Lavaery et al. 2016).


Nilkan etuosanpinteessä voi taustalla olla myös nilkan erillinen nivelkapselin kudosvaurio taustalla, joka voi aiheuttaa nivelkapselin sisäistä sääriluun distaaliosan ja telaluun takaosan luupiikin muodostumista. Tyypillisesti noin 15° nilkan koukistuksessa pehmytkudosket terveelläkin yksoilöllä alkaa puristumaan tai ahtautumaan, mutta nilkan luupiikit ja nivelkapselin vauriot (leesiot) voivat ahtauttaa ja kaventaa tätä tilaa vielä entisestään enemmän, mikä pahentaa kudosten puristusta. Tämä voi johtaa krooniseen tulehduskierteeseen, erityisesti synoviittiin eli nivelkapselin tulehdukseen ja nivelkapselin nivelsiteiden paksuuntumiseen (hypertrofiaan). Muita syitä nilkan etukapselin pursitumiselle ovat nivekapselin plicat eli taitokset. Myös nilkan ulkosyrjän epävakaus, eismerkiksi nilkan nyrjähdyksien jälkitilana voi mahdollisesti lisätä riskiä osteofyyttien muodostumisille telaluun etuosaan. (Lavaery et al. 2016).



Nilkan pinnetila, nilkan kipu, nilkan turvotus, nilkan liikerajoite, nilkan nivelkapselin kipu

Nilkan takaosan pinnetila


Puolestaan nilkan takaosaan kohdistuvassa puristuksessa on kyse siitä, että sääriluun takaosan puristuu ja painuu kantaluuta (kantapäätä) vasten nilkan ojennuksen aikana (plantaarifleksiossa). Nilkan takaosalla voi sijaita myös ylimääräinen luu os trigonumi, joka lisää pinnetilan muodostumisen riskiä. Takimmaisen nilkan pinnetilassa on kovin tyypillistä, että pinteen muodostaa itse telaluun takimmainen luinen uloke (posteriorinen processus), koska yksilöllisiä anatomisia variaatioita esiintyy juuri tässä luisessa kohdassa. Lisäksi taustalla voi olla nilkan takaosan vanha trauma, jossa kyseinen luukohta on murtunut tai siihen on kohdistunut jatkuvaa mikrotraumaa, mekaanisita hankausta tai ärsytystä, jonka johdosta telaluun takakyhmyyn on muodostunut uudisluuta.  (Lvaery et al. 2016).


Nilkan takaosan harvinaisemmat pinnetilat voivat kehittyä nilkan nivelten rappeuttavista nivelsairauksista (degeneratiiviset sairaudet, esim reumatoidinen artriitti tai osteoartriitti). Nivelsairauden ja tulehdusprosessin edetessä syntyvät osteofyytit eli luupiikit aiheuttavat rakenteellista pinnnetilaa ja liikerajoitetta nilkan ojennukseen päin (plantaarifleksioon). Jatkuvat tulehdusprosessit aiheuttavat nivelen nivelkapselin ja nivelkalvon paksuuntumista ja liikakasvua (hypertrofiaa). Lisäksi nilkan takaosan pehmytkudokset voivat erikseen aiheuttaa pehmytkudosten pinnetilloja, sillä toistuvat hyperfleksiot iskuttavat nilkan takaosan nivelkapselin rakenteita, mikä voi aiheuttaa kapseliin vaurioita ja sääriluun takimmaisen alemman nivelsiteen pinnetilan sekä deltoideus nivelsiteen takimmaisten säikeiden tulehtumisen ja arpeutumiseen ja lopulta hypertrofioitumisen. Myös Isovarpaan pitkä koukistajalihas (FHL) kulkee nilkan takaosan alueella. Jänne kulkee telaluun takakyhmyn ulokkeiden ja nivelsiteen (posterior talocalcanea) muodostamasta rei'iästä läpi, ja oireillessaan jännetuppi tulehtuu tai degeneroituu tendinoosin seurauksena ja voi ahtauttaa täten nilkan takaosan pehmytkudoksia plantaarifleksion aikana. (Lvaery et al. 2016).



Lähteet



Lavery KP, McHale KJ, Rossy WH, Theodore G. Ankle impingement. J Orthop Surg Res. 2016 Sep 9;11(1):97. doi: 10.1186/s13018-016-0430-x. PMID: 27608626; PMCID: PMC5016963. Verkkojulkaisu. Viitattu 15.8.2024. Saatavilla osoitteesta: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5016963/


Kuvat


Lavery KP, McHale KJ, Rossy WH, Theodore G. Ankle impingement. J Orthop Surg Res. 2016 Sep 9;11(1):97. doi: 10.1186/s13018-016-0430-x. PMID: 27608626; PMCID: PMC5016963. Saatavilla osoitteesta: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5016963/

60 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page