Lonkan ja nivusen kipu – Psoas oireyhtymä
- Joonas Mustonen
- Mar 28
- 3 min read
Updated: Apr 10

Psoas-syndroomalla tarkoitetaan lonkankoukistajan psoas-lihaksen vammaa tai problematiikkaa lonkan etuosan ja nivustaipeen alueella. Psoaksen oireyhtymä on harvinaisempi ja sitä esiintyy yleisimmin urheilijoilla, erityisesti juoksijoilla, tanssijoilla ja korkeushyppääjillä. Se johtuu tyypillisesti rasituksesta tai traumasta ja se tunnetaan myös englannin kielisillä nimillä kuten "jumper’s hip" tai "dancer’s hip". Psoas-syndrooma on yleinen nivuskivun aiheuttaja urheilijoilla, erityisesti potkuja vaativissa lajeissa sekä kasvupyrähdyksen aikana.
Diagnoosi voi olla haastava, sillä psoas-syndrooma voi liittyä iliopsoas-bursiittiin (aikaisempi blogikirjoitus, linkki siihen tästä) tai muihin tuki- ja liikuntaelimistön häiriöihin. Termiä käytetään myös usein synonyymina iliopsoas-tendiniitille, lonkan sisäiselle napsumisoireyhtymälle ja iliopsoas-pinnetilalle. Useimmiten riittää konservatiivinen hoitolinja, mutta vaikeissa tapauksissa tarvitaan kuvantamista, kortikosteroidi-injektioita tai kirurgista hoitoa kivun lievittämiseksi. (Dydyk 2023).
Lonkan ja nivusen kipu – Psoas oireyhtymä
Esiintyvyys
Lonkan ja nivusen kipua eli psoas syndroomaa esiintyy tyypillisesti juoksulajin urheilijoilla sekä lajeissa, joissa vaaditaan alaraajojen plyometristä voimantuottoa. Lonkankoukistajien problematiikkaa voi esiintyä myös muillakin urheilijoilla tai liikuntaa harrastavilla erityisesti tilanteissa, jossa lonkankoukistajiin kohdistuu toistuvaa lonkan koukistusta tai psoas-jänteen hankautumista, joka voi johtaa jänteen tulehdukseen eli tendiniittiin. Psoas-jänne voi hankautua lonkkamaljakon etureunaa vasten erityisesti lonkan koukistuksesta ojennukseen liikkeen aikana. Psoas-syndrooma voi liittyä olennaisesti lonkkanivelen joko tulehdukselliseen tai degeneratiiviseen muutoksiin tai se voi tulla yksin omaan lonkankoukistajien mekaanisen toistorasituksen seurauksena.
Anatomia
Psoaksen lähtöjänteet sijaitsevat lannerangan poikkihaarakkeissa ja se kiinnittyy faskiaalisesti lantion etureunaan tiukasti, josta se kulkee vielä postero-lateraalisesti luustokiinnityskohtaansa yhteisellä jänteellä Iliacuksen kanssa reisiluun proksimaaliseen pähään pieneen sarvennoiseen (trochanter minor). Puolestaan Iliacus-lihaksen kiinnitys on lonkkamaljakon sisäpinnalta. Psoas lihaksen funktiona on lonkan koukistus ja lonkkanivelen ulkokierto, joten kyseisen lihaksen problematiikka voidaan kokea myös alaselkäkipuna tai lonkkanivelen kiertojen vaikeuksina sekä kireytenä. Arviolta noin 15%:lla iliopsoas-bursa on yhteydessä lonkkaniveleen ja lonkan napsuminen johtunee lonkankoukistajien yhteisen jänteen liikkeistä lantion korin etureunaa pitkin sisäreunalta ulospäin suuntaisesti, jolloin jänne liikkuu reisuluunpään yli sisäreunan puolelta ulospäin ja jänne napsahtaa rakenteita vasten (Dydyk 2023).
Hoito ja ennuste
Hoitolinjauksessa keskitytään ensin konservatiiviseen kuntoutukseen, jossa huomion keskipisteenä on lonkankoukistajien vahvistaminen ja venytteleminen, jonka avulla pyritään lisäämään lihakseen elastisuutta ja notkeutta. Etenkin Dydykin katsauksessa havaittiin kiertoharjoituksilla olevan kehittävämpi vaikutus, jossa lonkkaa harjoitellaan kierto- eli rotaatiosuuntiin. Kiertoharjoitteet lievittivät kipua ja lisäsivät toimintakykyä tehokkaammin. Tulehduskipulääkitystä katsauksen mukaan suositeltiin tarpeen mukaan. Urheilijoillle, joilla esiintyy nivusalueen kipua tai epäillään lonkankoukistajan vammaa on aiheellista harkita MRI-kuvantamistutkimusta, jonka avulla voidaan arvoida paluuta urheilun pariin, sillä kuvantamistutkimuksissa havaitut lihasvammat pitkittävät paluuta urheilunpariin verrattuna havaittuihin jänteen ympäryskudoksien tulehdusmuutoksiin eli peritendiniittimuutoksiin. (Dydyk 2023).
Muita hoitomuotoja ovat osteopaattinen manipulaatiohoito (OMT), terapeuttinen ultraääni, kortikosteroidi-injektiot sekä vaikeissa tapauksissa psoas-jänteen kirurginen vapautus. Vaikeissa tapauksissa, joissa tarvitaan kirurgiaa, voidaan suorittaa jänteen artroskooppinen jänteen vapautus kivun lievittämiseksi sekä mahdollisten intra-artikulaaristen ongelmien korjauksia. Lisäksi psoas-jänne voidaan kirurgisesti vapauttaa kiinnityskohdastaan, jotta jänne pääsee liikkumaan vapaammin. Dydyk katsauksessa operatiivisesti korjatuissa psoas-jänteistä noin 24%:lle kehittyi post-operatiivinen iliopsoas-tendiniitti eli jänteen tulehdus, joista 50 % sai kortisoni-injektio hoitoa ja 12 % joutui uusintaleikkaukseen jänteen uudelleen vapauttamiseksi. (Dydyk 2023).
Prognoosi
Ennuste on yleensä hyvä ja psoas-syndrooman diagnoosin saanneista valtaosa kuntoutuu konservatiivisesti täydellisesti. Kuitenkin poikkeuksena on post-operatiivinen tilanne, jossa psoas-jänne voi jäädä kivuliaaksi ja mahdollisesti vaatia lisätoimenpiteitä kivun lievitykseen kuten esimerkiksi kortisoni-injektioita tai uudelleen jänteen vapauttamista (Dydyk 2023).
Esimerkkiharjoitteita Lonkankoukistajille
Alkuvaiheen harjoite
Lonkankoukistajien vahvistamista voidaan toteuttaa esimerkiksi lonkankoukistajien äärifleksion kautta. On hyvä aloittaa ensin matalasta blokista ja siirtyä myöhemmin korkeampiin blokkeihin. Tee 10-15 kontrolloitua toistoa 3-5 sarjan verran tai kunnes tunnet lonkankoukistajien tai etureiden väsyvän liikesarjan aikana.
Haastavampi harjoite
Vaativampana harjoitteena voidaan lonkankoukistajia harjoittaa silta-asennosta. Ota sopiva koroke jalkapäätyyn liikettä haastaaksesi. Säädä sopiva kuminauhavastus joko nilkkojen tai polvien ympäri (vaikea-helpompi). Koukista lonkkaa kontrolloidusti koukistukseen ja palauta hitaasti takaisin. Tee 10-15 toistoa 2-3 sarjaa.
Viimeisessä harjoitteessa ideana on kuormittaa lonkankoukistajia selvästi progressiivisemmin ja pidemmällä liikeradalla. Valitse sopiva kahvakuula paino (tai vastaava) ja pujota se nilkkaan. Toista pitkällä ja kontroilloidulla liikeradalla lonkan kokistusta. Tee 10-15 toistoa useamman sarjan verran.
Mikäli lonkankoukistajat (tai mikä muu tuki-ja liikuntaelinvamma) vaivaavat tai et saa apua niiden kuntouttamiseen olet tervetullut vastaanotolleni joko osteopatiaan tai hierontaan!
Lähteet
Dydyk AM, Sapra A. Psoas Syndrome. 2023 Jun 21. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan–. PMID: 31869165. Verkkojulkaisu. Viitattu 26.3.2025. Saatavilla osoitteesta: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31869165/
Kiinnostaako sinua juoksukoulu?
Kyllä
Ei
Comments