top of page

Kesän juoksukenkä ja -tarvikkeet



New Balancen tämän vuoden mallit: hiilikuitulevymalli SC Elite 4, jossa FuelCell pohjaratkaisu sekä muovinen TPU-levymallinen Propel V4 juoksukenkä.

Enää pari viikkoa Helsinki City Maratoniin ja talvelle ei loppua näy. Ennätyksellisesti Suomessa ei ole 50 vuoteen vastaavaa takatalvea nähty ja etenkin Etelä-Suomessa lumen määrä tuntuu. Lumen, jään ja sitten myöhemmin loskan seassa ei ole kiva tarpoa, mikä vaikuttaa juoksuintoon ja HCR:ään valmistautumiseen.


Parissa viikossa ehtii kuitenkin uusia lenkkitossuja ajamaan sisään ja säiden lämpiessä ehtii myös viimeisteleviä harjoituksia tekemään, joka myös toivottavasti näkyy positiivisesti loppuajassa. Pidempien ja vauhdikkaampien tempojuoksujen tekeminen on ollut viimesiten viikkojen aikana todella haasteellista sääolosuhteiden vuoksi, mutta läpi talven systemaattinen juoksumattoharjoittelu on varmasti tehnyt jo vaikutuksensa, joten viimeisten parin viikon harjoittelun merkitys ei ole niin vaikuttava. Tässä vaiheessa kilpailuun valmistautumisen vaiheessa viikottaiset juoksukilometrit kevennetään ja pyritään samalla tekemään tehollista harjoitteita hieman enemmän, jotta saadaan juoksuvauhtia hiottua ja optimoitua tulevaa kisaa varten.


Kesän juoksukenkävalinta


Kesän juoksukenkävalinnaksi osoittautui New Balancen tämän vuoden mallit: hiilikuitulevymalli SC Elite 4, jossa FuelCell pohjaratkaisu sekä muovinen TPU-levymallinen Propel V4 juoksukenkä. Molemmat ovat varustettu FuelCell pohjaratkaisulla, jonka tarkoituksena on vaimentaa iskutusta ja tehdä askelluksesta pehmeämpää. Molemmat kenkämallit ovat neutraaleja eli niitä ei ole tuettu pronaatioliikesuuntaan lainkaan. Hiilukuitulevymallisessa niin sanotussa kisakengässä on droppia on 4 mm ja nopeille vauhtikestävyyslenkeille suunnatussa TPU-levymallisessa kengässä droppia on 6 mm. Painoeroa kengillä on reilut 100 grammaa, hiilikuitukenkä painaa reilut 200g ja muovilevykenkä reilut 300g. Kantakuppirakenne molemmissa kengissä on mieluisa, hiilikuitukengässä se on enemmän suorahko ja muovilevykengässä taaksepäin suuntautuva, mikä on huomattavasti mielyttävämpi. Jos kantakuppi on eteenpäin suuntautuva, hankaa se akillesjänteeseen erittäin helposti etenkin päkiäaskelluksessa. Jotta kantapää lukittuu paikalleen, suosittelen racerlooppi sidontaa kisapäiville, jossa nauhoitustekniikalla lukitaan kantapää paikalleen – ja sitä varten on olemassa se toinen extra nauhareikä jos olet sitä ihmetellyt.




Juoksutestissä molemmat kengät tuntuivat varsin lennokkailta ja kevyiltä. Elite -malli tuntui vähän pienemmältä vaikka kengät ovat samaa kokoa. Molemmat kengät ohjaavat hyvin päkiäaskelluksen liike-energiaa ja kenkien ponnahduksen voi tuntea hyvin kimmokkaana askeleena. Paksu FuelCell vaahto tekee sen, että nopeissa käännöksissä kengät ovat hieman epävakaat, mutta kisoissa nyt harvemmin on tiukkoja šikaaneja. Juoksutuntuma on kaiken kaikkiaan pehmeä. Jotta kenkien ominaisuudet tulevat parhaiten esille täytyy juoksuvauhdinkin olla reipas, jolloin kenkien levyn (jousen) toiminta on parhaimillaan.


Oikeastaan suosittelen alkuun aina neutraaleja juoksukenkiä madaltuneesta holvikaareesta huolimatta, sillä yleensä taustalla on melkein aina toiminnallinen "lättäjalka", jossa kuitenkin aivan normaalisti toimii Windlass-mekanismi, joka korottaa holvikaarta normaalisti / aktivoituessaan. Kyseessä onkin siis enemmän lihasten vähäisestä tuesta johtuvaa holvikaaren madaltumista, johon voimme harjoitteilla puuttua. Siihenkään ei alkuun tarvitse pohjallisia vaan enemmän jalan aktivointia ja pohkeen sekä jalkapohjalihasten vahvistamista ja pitkäkestoisia dynaamisia harjoitteita. Juoksuaskelluksen kojraaminen tai kantapääaskelluksesta siirtyminen kokojalkja / päkiävoittoiseen askellukseen voi tulla aiheelliseksi.


Muut juoksutarvikkeet


Itselläni on käytössä Fenix 7 -sarjan urheilu- /älykello (Garmin), joka ajaa asiansa. Nykyisin juoksukelloissa on niin paljon "juoksuominaisuuksia", joista et puoliakaan tarvitse tai niiden datasta ei ole sinulle juuri hyötyä; mainittakoon esimerkiksi maakontaktin suhde jalkojen välillä? Juoksussa enemmän oleellista on GPS-järjestelmä, joka mittaa mahdollisimman tarkan juoksumatkan sekä ennen kaikkea tarkan matkavauhdin (tahti/km). Kun juostaan tahdin mukaan esimerkiksi tempo tai VK-lenkkejä on oleellista, että pysytään matkavauhdissa ja kello mittaa sitä tarkasti reaaliajassa. Vanhemmissa kellomalleissa ajoittain juoksutahti heilahteli ja väsyneenä on vaikea pysyä tavoiteajassa, jos kello ei ole tahtia pitämässä. Myös karttaominaisuudet sekä navigaattori on iso plussa kun sitä joskus lenkeillä eksyypi. Kellon kanssa hyvin yhteen sopii Garminin sykevyö (+ malli), joka antaa sykkeen mittauksen lisäksi juoksudataa. Esimerkiksi juoksudynamiikkaa sekä juoksutahti ja -matkaa. Tätä ominaisuutta pääsee parhaiten hyödyntämään juoksumattoharjoituksissa, jossa ei ole GPS-toimintoa käytettävissä, joten sykevyön kanssa juokseminen antaa tarkempaa arviota juoksumatkasta ja -vauhdista. Toki tässä on heittoa todelliseen juostuun matkaan ja tahtiin, mutta olen huomannut sen, että mitä kovempaa juokset sen tarkempaa dataa saat. Mainittakoon vielä akun kestosta, joka on ylimvoimaisesti paras kellon ominaisuus, eipä tarvitse viikottain ladata.



Lisäksi kisapäiville kannattaa varata hyvät juoksusukat, jotka pysyvät niin sanotusti paikallaan. Liian löysähköt juoksusukat pyörivät ja hiertävät edes auttaen varpaiden ja päkiän alueiden ihon hiertymille. Lisäksi hyvälaatuisissa juoksusukissa on parempi grippi ja tunne kengän sisällä ja parempi hengittävyys, joka vähentää hiertymät riskiä.


16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page